Bloğumun temasını yenileyip menü ve kategorileri düzenledikten sonra beni Instagram’dan takip edenlere neler tasarlayayım diye sordum. O kadar güzel cevaplar aldım ki.. Epeyce fikir zaten birikmişti ama istişarenin bereketi ve öncelikli ihtiyaçların belirlenmesiyle dün akşam bilgisayarın başına geçip Allah’ın izniyle az önce Instagram’da da epey beğeni alan diş temizliği ile alakalı etkinlik, çizelge ve sertifika tasarladım.

Her hangi bir kimse İslamiyet’i kabul ettiğinde Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ona şöyle dua etmesini tavsiye ederdi. “Allahım! beni affet, bana merhamet et, beni doğru yola ilet, bana sıhhat ver ve beni rızıklandır.” Sindirimin ağızda ve dolayısıyla dişlerle başladığı, dişlerin beslenme ve insan sağlığı açısından üstlendiği önemli görevi göz önüne alırsak, özellikle de konuyla ilgili ” “Misvak kullanınız! Zira misvak ağzı temizler, Hakkın rızasını kazandırır. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye ederdi. Hatta bana ve ümmetime misvak kullanmanın farz olmasından korkuyordum. Eğer ümmetime zahmet vermesinden çekinmeseydim, bunu onlara farz kılardım. Ben misvakı o kadar çok kullanıyorum ki dişlerimi aşındıracağından korkuyorum. ” hadis-i şerifi ve yine ağız sağlığı ve misvak kullanımıyla alakalı pek çok hadisinden çıkaracağımız sonuçla hem kendimizin, hem de evlatlarımızın diş temizliği alışkanlığını kazanmamızın ne kadar gerekli olduğunu anlıyoruz.

Hayat süresince edindiğimiz alışkanlıklar, zamana yayılmış, özellikle de tekrara bağlı kazandığımız davranışlarımızdır. Çocuğumuza da kazandırmak istenilen temel alışkanlık ya da davranışı belirledikten sonra, süreci ” Bilgilendirme, Takip ve Geri Bildirim” olarak üç aşamada özetleyebiliriz. Öncelikle bu davranışı çocuğumuz kazanacağı için, bunu bir ihtiyaç olarak görebilmelidir. Çünkü değişim bizim zorlama ve dayatmamızla olursa kalıcı olmayabilir.
Çocukların kendilerine ait olan eşyaları ne kadar sevdikleri malum. Bu nedenle, diş fırçası ve macun ürünlerini kendisinin almasına müsaade etmeliyiz. Ama bunu yaparken çocuklara uygun diş fırçası ve diş macunları arasından bir seçim yapmasına rehber olmalıyız.

Çocuklar anne ve babalarının yaptıklarını önemserler ve onları taklit etmeyi severler. Ev içerisinde kimsenin diş fırçalamıyor olması, çocuğun da bu alışkanlığı edinmesini zorlaştırabilir. Ailenin diş fırçalama alışkanlığı olmadığı hâlde çocuklarından böyle bir alışkanlık bekleniyorsa, başarılı olmak pek de mümkün değildir.

Bazı çocuklar diş fırçalama işinden hoşlanmayabilirler. Sıkılabilirler ve her gün tekrarlamak istemezler. Böyle bir durumda hemen pes edilmesi doğru değildir. Öncelikle, neden diş fırçalaması gerektiğini iyice anlatmalıyız. Kısa videolar seyredebilir veya kitap okuyabiliriz. Yapılacak etkinlikler de etkili olacaktır. Bilgilendirmek davranışı sahiplenmesinde önem arz etmektedir.
Diş fırçalama alışkanlığını kazanırken çocuğumuzu takip etmek ikinici aşamadır. Bu süreçte ebeveynin bir dedektif gibi davranmaması çok önemlidir. Çünkü aşırı kontrol ve gözlerimizin sürekli üstünde olduğu hissi, çocuğumuzda ona güvenmediğimize dair bir his uyandırabilir. Bu nedenle, davranış takibini yaparken ne aşırı ilgi gösterilmeli ne de çok ilgisiz kalınmalıdır. Takip konusunda çizelgeler çocuğun da onaylaması ve sahiplenmesiyle oldukça etkili olmaktadır.


Süreç boyunca geri bildirim de çok önemlidir. Çocuğumuzu uygun pekiştireçlerle teşvik etmek, onun çabasını önemsediğimizi ve yanında olduğumuzu hissettirecektir. Bunu, sözel yolla yapabileceğimiz gibi davranış tabloları da kullanabiliriz.
Şunu da unutmayalım: Alışkanlık kazandırma süreci uzun bir zaman alabilir..
Sertifikaları, hedefi daha kısa tutup ödüllendirme yaparak çocuğu teşvik etmek için haftada bir verilecek şekilde dört adet hazırladım. İnşaallah dördünü de aldığında bir aylık çizelgeyi bitirmiş olacak. Sonunda da hoşuna gidebilecek bir etkinlik yaparak pekiştirebilirsiniz.
PDF İndirme Linki:
Çok saolun
Siz de sağ olun.
Emekleriniz icin Allah raziolsun.
Amin, inşaallah. Sağ olun.